Tájékoztatások

Tájékoztató az Országos Dohányboltellátó Kft. számlázási rendjével kapcsolatban

Tisztelt Partnereink!

Az ODBE Kft. elektronikus számlázási rendet alkalmaz, jelen tájékoztatónkban bemutatjuk, hogyan fog kinézni ez a folyamat a gyakorlatban.

Mi az az e-számla?

Az elektronikus számla nem más, mint az áfa-törvényben* meghatározott tartalommal bíró számla vagy egyszerűsített számla, melyet elektronikus formában bocsátottak ki. A számla fokozott biztonságú, elektronikus aláírással rendelkezik és egy minősített szolgáltató által kibocsátott valamint időbélyegzővel van ellátva. Ezt a számlát Ön a regisztráció során megadott e-mail címére kapja meg, ahonnan le is töltheti és ki is nyomtathatja. Az elektronikus számláról (a fájlról) akárhány másolat készíthető, mindegyik az eredetivel teljesen egyezőnek felel meg.

Mikor kapom meg az e-számlámat?

Amennyiben a dohánytermékek normál kiszállítással jutnak el Önökhöz, úgy az ODBE Kft. a dohánytermékek átvételét követő két munkanapon belül küldi az Ön e-mail címére a számlát. Ha a vásárlás C+C raktárban történik, úgy a számla kiállítása azonnali, tehát rögtön megküldjük az Ön e-mail címére.

Milyen formátumban kapom meg a számlát és mit kell vele tennem?

Az áfa törvény alapján egy PKI-típusú elektronikus számlát** küldünk Önnek, ami tartalmaz egy számlaképet PDF formátumban***, valamint a NAV által előírt XML struktúrát, ami szintén a PDF fájlba van beágyazva (amennyiben nincs ilyen PDF kezelő szoftvere, úgy ezt az alkalmazást az ingyenesen letöltheti például, a https://get.adobe.com/hu/reader/ weboldalról). Ezzel Önnek külön dolga nincs. Az elektronikus számla (megjelölt PDF formátum) tárhelyre történő hivatkozását az ODBE e-mail üzenetben elküldi az Ön által a regisztrációkor megadott e-mail címére. Mivel az e-számlákat 8 éven keresztül tárolni kell és a tároló félnek rendelkeznie kell elektronikus számlakezelési szabályzattal, ezért Ön két dolgot tehet:

  • Amennyiben nem szeretné on-line tárolni a számlákat, az ODBE díjmentesen átvállalja az on-line számlamegőrzési kötelezettséget. Ebben az esetben Önnek két teendője van, egyrészt az Általános Szerződési Feltételek elfogadásának során ( 2015. november 2-től) meghatalmaz minket erre, másrészt a könyvelőjével egyeztetve bejelenti ezt a tényt a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak. (2003. évi XCII. tv**** (Art.) 16§ 3. / g pontja alapján bejelenti a NAV részére)
  • Amennyiben Ön szeretné az e-számlákat tárolni, ebben az esetben az e- számlákat le kell töltenie egy saját tárhelyre, és tárolnia kell a fent meghatározott ideig. Mivel így saját tárhelyén tárolja a dokumentumokat, külön bejelentési kötelezettsége nincs a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

Országos Dohányboltellátó Kft.

Fogalommagyarázat:

*Az általános forgalmi adóról szóló törvény: 2007. évi CXXVII számú törvény

**PKI számla: Fokozott biztonságú elektronikus aláírással és egy minősített szolgáltató által kibocsátott, időbélyegzővel ellátott számla.

***PDF: A PDF formátum egy dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum. Előnye, hogy kevesebb helyet foglal, mint más fájlformátumok és viszonylag nehéz módosítani őket.

****2003. évi XCII számú törvény: Az adózás rendjéről szóló törvény.