Hatósági hírek

Bérelt teherautóval szállította a dohányt

Egy bérelt kisteherautóval próbált csaknem 200 kilogramm szárított dohánylevelet Szlovákiába szállítani egy gesztelyi férfi. Az illegális szállítmányt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Tokajnál lefoglalták. A sofőr ellen jövedékkel visszaélés elősegítése miatt indítottak büntetőeljárást a pénzügyi nyomozók.

Miután a pénzügyőrök megállították, az 51 éves sofőr elmondta, hogy a dohányt egy Nyíregyháza melletti kistelepülésen vásárolta. A mintegy 200 kilogramm szárított dohánylevelet átpakolás után Szlovákiába szállította volna, hogy eladja.

Mivel a kisteherautóra felpakolt dohánylevél származását a férfi semmilyen papírral nem tudta igazolni, a mintegy 100 ezer forint értékű árut, a dohány melletti mérleget és a bérelt kisteherautót a pénzügyőrök lefoglalták.

A pénzügyőrök a sofőr ellen jövedékkel visszaélés elősegítése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Forrás: www.nav.gov.hu

Országos Dohányboltellátó Kft.

2018. január 19.

Cigaretta a hűtőtáskában, dohány az elakadásjelző helyén és alkohol a pótkerékben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 11,5 kilogramm fogyasztási dohányt, 262 doboz adózatlan cigarettát és 8 liter alkoholt foglaltak le néhány óra leforgása alatt három személyautóban, Röszkén.

A pénzügyőrök egy szlovák rendszámú személyautót ellenőriztek Röszkén. A járművet vezető török sofőr elmondta, hogy bejelenteni való árut nem visz magával.

A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban kockázatelemzés alapján a jármű tüzetes átvizsgálása mellett döntöttek. A döntés helyesnek bizonyult, hiszen az utastér oldalsó gyári rekeszeiből és az ülések alól, 13 csomagban összesen 6,5 kilogramm Rosanna márkájú fogyasztási dohány, valamint 19 doboz Marlboro márkájú adózatlan cigaretta került elő.

A dohányterméket a sofőr magáénak vallotta.

Később egy Citroen akadt fenn az ellenőrzésen. A járművet vezető magyar férfi és utasa nem jelentettek be vámköteles árut. A szigorított ellenőrzésen azonban más derült ki. A csomagtérben talált piros színű, elakadásjelző tároló táskából 5 kilogramm fogyasztási dohány került elő. A hűtőtáska is rejtett meglepetést, mert a hűtött ételek alatt, 16 doboz LD márkájú adózatlan cigaretta lapult. A gépkocsi aljára felfogatott pótkerék sem maradt „kihasználatlanul”, onnan 8 liter zárjegy nélküli 96%-os alkoholt pakoltak ki a pénzügyőrök.

Nem volt szerencséje annak a török nőnek sem, aki férjével érkezett a röszkei határátkelőre. Elmondásuk szerint bejelenteni való áru nem volt náluk, azonban egy nagyobb méretű utazótáskában, ruhákba csomagolva, összesen 227 doboz VIP márkájú adózatlan cigarettát találtak a pénzügyőrök.

A NAV munkatársai az összesen egymillió forint értékű dohányszállítmányokat, valamint az alkoholterméket lefoglalták és a három ügyet érintően több mint 1,5 millió forint vámigazgatási bírságot szabtak ki.

Forrás: www.nav.gov.hu

Országos Dohányboltellátó Kft.

2018.01.10.

Archívum