Lépéseink a Zöld Iroda címért!

Mit tehet egy cég a környezetvédelemért? Hogyan ösztönözhetjük kollégáinkat is a környezettudatosságra? Legújabb cikkünkben bemutatunk néhány lépést, amit az Országos Dohányboltellátó Kft. tesz a Zöld Iroda címért.

Mit tehet egy cég a környezetvédelemért? Hogyan ösztönözhetjük kollégáinkat is a környezettudatosságra? Legújabb cikkünkben bemutatunk néhány lépést, amit az Országos Dohányboltellátó Kft. tesz a Zöld Iroda címért.

A mindennapi élet során időnk 90%-át zárt térben töltjük, ebből legnagyobb részt munkahelyünkön. Ezért is nagyon fontos, hogy a munkahelyen töltött idő alatt is odafigyeljünk környezetünkre és arra, hogy minél környezetkímélőbb megoldásokkal dolgozzunk, és erre ösztönözzük kollégáinkat is. 

Az Országos Dohányboltellátó Kft. irodáiban és telephelyein törekszünk arra, hogy minél „zöldebb” környezetet alakítsunk ki. Cégünk ez irányú elkötelezettségét az is bizonyítja, hogy minden évben külön költségkeretet biztosítunk arra, hogy újabb, környezettudatosabb fejlesztéseket hajtsunk végre.

Odafigyelünk arra, hogy a környezetünkben minél több növény helyet kapjon, hiszen amellett, hogy egy növényekkel díszített iroda jobb közérzetet kelt a munkatársakban, nagyon fontos feladatokat látnak el. A növények egyik legfontosabb funkciója az oxigéntermelés, valamint a levegő páratartalmának megfelelő szinten tartása és az irodában lévő különböző szennyezőanyagok semlegesítése, melyek az egyes irodai eszközökből szabadulnak fel (pl. nyomtató, alkoholos filctoll stb.)

A környezetvédelem iránti elköteleződésünk egyik fontos mérföldköve volt, mikor az Országos Dohányboltellátó Kft. budapesti irodája 2015-ben az Erdőmentők Alapítvány Zöld Auditján való megfelelést követően elnyerte az Erdőbarát Iroda tanúsítványt. Az Erdőmentők munkáját azóta is aktívan támogatjuk, hiszen nagyon fontos és hasznos tevékenységet folytatnak. Igyekszünk mi magunk is kivenni részünket a munkából, és nemcsak anyagi támogatást nyújtunk, de például részt vettünk pelék otthonának telepítésében is.

Igyekszünk kollégáinkat a munkahelyen kívül is arra ösztönözni, hogy hozzájáruljanak környezetünk megóvásához. Ezért indítottuk el a „Tekerj a munkahelyedre” programot, melynek keretebén arra biztatjuk kollégáinkat, kerékpárral tegyék meg a munkahelyük és az otthonuk közötti távolságot a személyautó helyett. Ösztönzésképp a legjobb eredményt elérő csapatok pénzjutalomban részesülnek.

Szintén az utazási költségek és ezzel együtt a környezeti terhelés csökkentése vezérelt minket akkor, mikor bevezettük a videókonferencia-beszélgetések lebonyolítására alkalmas Webex programot. A logisztikai és back office kollégák az ország 12 városában lévő irodákban, depókban dolgoznak, azonban szükségesek a folyamatos egyeztetések, megbeszélések. Ezen program bevezetésével minimalizálni tudtuk az utazásra fordított időt és költségeket, valamint az utazással járó károsanyag kibocsájtást.

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy irodáinkban, valamint depóinkban biztosítva legyen a szelektív hulladékgyűjtés. Emellett depóinkban papír hulladék tömörítő berendezést telepítettünk azért, hogy a megüresedett nagyméretű kartondobozokat is a legoptimálisabban tudjuk tárolni, valamint a szelektív gyűjtőbe eljuttatni.

Továbbra is szeretnénk lépéseket tenni azért, hogy minél inkább környezettudatosan működtessük vállalkozásunk, és a kollégáinkat is arra ösztönözzük, hogy a munkahelyen kívül is odafigyeljenek környezetük megóvására.